latinica  ћирилица
27/01/2015 |  13:46 | Аутор: СРНА

Тражи се мишљење Министарства финансија о Закону о платама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ затражила је данас од Министарства финансија и трезора мишљење о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Приједлогом закона, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СББ у Представничком дому, укида се право на једногодишњу накнаду носиоцима функција на нивоу БиХ по престанку њиховог мандата.

Укидањем ове накнаде, према наводима предлагача, у буџету БиХ било би уштеђено до 6,5 милиона КМ.

Члан Комисије и посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић оцијенила је да би овај закон, ако буде усвојен, могао бити примијењен тек за четири године, с обзиром на то да су носиоци функција у претходном мандату већ ушли у право примања једногодишње накнаде.

Комисија је на данашњој сједници у Сарајеву примила к Знању извјештај Предсједништва БиХ о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за период јануар - јун 2014. године.

На приједлог члана Комисије и посланика СНСД-а у Представничком дому Душанке Мајкић усвојен је закључак којим се од Високог судског и тужилачког савјета, те Тужилаштва БиХ тражи информација о запошљавању на радна мјеста која се финансирају из донација.

Данас су усвојени и извјештаји о ревизији учинка о теми "Издаци за судске спорове" и "Контрола ваздушног саобраћаја у БиХ", које је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Замјеник главног ревизора Божана Трнинић информисала је чланове Комисије да је БиХ због неефикасности власти у преузимању ваздушне контроле изнад БиХ у посљедње три године агенцијама за контролу летења из сусједних земаља препустила 70 милиона КМ прихода.

Она је додала да су надлежне агенције у БиХ већ предузеле неке активности на реализацији препорука ревизије.