latinica  ћирилица
27/01/2015 |  14:03 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Олуја вијека се ипак није догодила

Милиони људи на истоку САД одазвали су се позиву да се склоне с улица због најављене олује вијека, која током ноћи ипак није испунила предвиђања да ће бити једна од најгорих
Снијег у Њујорку - Фото: AP
Снијег у ЊујоркуФото: AP

Метеоролози су испрва предвиђали да би олуја у ноћи понедјељак на уторак могла да донесе сњежне наносе и до метар висине с вјетровима снаге урагана, али су накнадно смањили прогнозу жестине олује.

Могуће је да би и даље могло да падне око пола метра снијега у том дијелу САД, али, упркос најавама, сњежни рекорди су током ноћи остали нетакнути.

- Градови се буде, саобраћај је и даље у застоју, али је олуја досад 'испоручила' много мање снијега од предвиђене историјске количине - пише британски "Гардијан".

Нова Енглеска би могла бити најтеже погођена, а не Њујорк гдје су власти тражиле од људи да се склоне с улица наводећи да предстоји једна о најгорих олуја.

Брус Саливен из америчке метеоролошке службе рекао је да би у Њујорку, Бостону, Провиденсу и Род Ајланду могло бити највише снијега, висине око пола метра.

Национална метеоролошка служба је током викенда издала упозорење за мећаву у појасу од 400 километара на источној обали САД с јаким вјетром.

Јуче је живот у том дијелу САД утихнуо јер су званичници тражили од запосленх да иду кући раније, забранили путовања, затворили мостове и тунеле.

Више од 7.700 летова је отказано на сјеверозападу САД, а очекује се да авио-саобраћај неће бити нормализован до сриједе.

Подсјетимо, метеоролози су претходна два дана упозоравали да би сњежна мећава могла бити опасна по живот грађана на источној обали САД.