latinica  ћирилица
27/01/2015 |  15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев: Снижење кредитног рејтинга Русији чисто политичка одлука

Одлука агенције Стандард и Пурс о снижењу рејтинга Русије је чисто политичка, рекао је данас руски премијер Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев - Фото: Beta/AP
Дмитриј МедведевФото: Beta/AP

"Шта је то, ако не политичка одлука? Све то ћемо, наравно, преживјети, али је лоше што то у цјелини компликује ситуацију у земљи и, рећи ћу отворено, и у свијету", нагласио је шеф владе Русије.

"Рејтинзи, сви о којима се сада говори су очигледно политички инструменти у чистом облику", додао је Медведев.

"Не кажем то због тога што је та одлука донијета за нашу земљу", казао је он и позвао да "се размисли о механизму формирања тих рејтинга".

Премијер је подсјетио да низ земаља уводи ограничења против руске економије.

"То су политичке одлуке? Наравно да су политичке, а онда се на основу њих закључује да конкретна привреда не ради онако како би требало да ради", рекао је он.

Према њему, одлука о снижењу рејтинга је донијета на основу тврдњи да руска привреда не може "са нечим да се носи".

Руска влада заједно са представницима бизниса треба да донесе одређене одлуке у вези са снижењем рејтинга Русије, казао је премијер.

Агенција Стандард и Пурс је у понедељак увече снизила суверени кредитни рејтинг Русије у страној валути на спекулативни ниво "ББ+", са инвестиционог "БББ-", уз негативну прогнозу. Агенција је одлуку образложила тиме да је руска монетарна политика мање флексибилна и да је могуће њено даље погоршање.

Поред тога, агенција је оцијенила да су се перспективе економског раста Русије погоршале.