latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:02 | Аутор: СРНА

Иванић: Федерални политички партнери кључни проблем за формирње власти БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је кључни проблем у процесу формирању власти на нивоу БиХ у Федерацији БиХ и федералним политичким партнерима.

"Суштина је избор потпредсједника Федерације из реда српског народа. Кључну улогу на том плану имају политичке партије из Сарајева, и ту ХДЗ БиХ нема неки утицај. Али, да ХДЗ жели да уз себе има СНСД, то сви знамо и то није никаква тајна", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Наводећи да је у току усаглашавање заједничке изјаве о евроинтеграцијама БиХ, Иванић је изразио наду да ће доћи до њеног потписивања. "Та изјава је у потпуности у интересу Републике Српске и политичким партијама ће бити заиста тешко да је одбију", сматра Иванић.

Говорећи о извозу наоружања из БиХ, Иванић је рекао да Предсједништво БиХ нема надлежност у вези са тим, те да ова институција, евентуално, може заузети само политички став.

Он је навео да Предсједништво БиХ у овом случају не може донијети валидну одлуку, већ само став, на шта се не може потезати питање заштите виталног националног интереса.

"Предсједништво БиХ законски нема никакву улогу у вези са питањем извоза наоружања. Министар /спољне трговине и економски односа БиХ Борис/ Тучић добро зна да се витални национални интерес може донијети само на одлуку Предсједништва БиХ", рекао је Иванић.

Он је поновио лични став да оружје не треба да иде из БиХ у земљу која је у сукобу, па тако ни у Украјину. "Мој став је јасан, ја сам против тога", каже Иванић.

Комшић: СДП треба да буде дио рјешења

Жељко Комшић, лидер Демократске фронте, рекао је данас прије састанка са Бакиром Изетбеговићем, замјеником предсједника СДА, и Нермином Никшићем, предсједником СДП-а, да СДП треба да буде дио рјешења када је у питању избор потпредсједника ФБиХ из реда Срба.

Комшић сматра да свако друго рјешење које би било понуђено није компромис него трговина, што ДФ неће прихватити. Он је рекао да ДФ остаје при свом приједлогу да Слободан Шоја буде потпредсједник ФБиХ из реда Срба.

Сматра да СДП има легитимно право да предложи свог кандидата због тога што има шест српских делегата у Дому народа ФБиХ.

Упитан да прокоментарише изјаве представника СНСД-а да су заинтересовани за позицију потпредсједника из реда Срба, Комшић је рекао да СНСД има три делегата и легитимно право да то учини, али да би то пореметило односе у већини.

"Не мислим да ДФ треба учествовати у томе", казао је Комшић.

Изетбеговић је рекао да су Комшић и он од Нермина Никшића затражили подршку СДП БиХ за избор руководства Дома народа Парламента ФБиХ, за предсједника и потпредсједника ФБиХ, како би у најкраћем року био окончан процес формирања законодавне и извршне власти у овом ентитету.

Они су се сложили да је неопходно да Дом народа парламента ФБиХ, на сједници која је заказана за петак, донесе одлуку о привременом финансирању ФБиХ како би било омогућено несметано функционисање и правовремено биле испуњене обавезе према грађанима.

Упитан да коментарише да ли то значи да у петак на дневном реду неће бити избор руководства ФБиХ, Изетбеговић је нагласио да ће сједница бити настављена наредне седмице и да би, ако Главни одбор СДП-а, на сједници заказаној за суботу, одлучи да пружи подршку, могао бити завршен процес у формирању власти у ФБиХ.