latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:05 | Аутор: СРНА

Затражене казне за бивше припаднике ХОС-а

Тужилаштво БиХ затражило је пред Судом БиХ да се оптужени у случају "Иван Зеленика и други" прогласе кривим за ратне злочине почињене над Србима у логору "Дретељ".
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Затражено је да се за злочине над Србима прогласе кривим Иван Зеленика, Срећко Херцег, Едиб Буљубашић, Иван Медић и Марина Грубишић-Фејзић.

У наставку изношења завршне ријечи, Тужилаштво је навело да је извршен широк и систематичан напад на Србе и да су оптужени у њему свјесно учествовали.

"Сматрамо да су починили злочин против човјечности, па предлажем да Суд утврди њихову одговорност, прогласи их кривима и изрекне кривичну санкцију", рекла је тужилац Ремзија Смаилагић.

Препричавајући исказе свједока, она је навела да су свједоци говорили о хапшењу, те заточењу у логор "Дретељ", гдје су ударани, злостављани, а неки од заточених и убијени, преноси Бирн.

"Сматрамо да су радње вршене у континуитету. Оптужени имају слободу дјеловања, могу приводити, испитивати, одузимати имовину. Све ово произлази из исказа свједока", навела је Смаилагићева.

Од јуна 2012. године, Зеленики, Херцегу, Буљубашићу, Медићу и Грубишић-Фејзић суди се да су као припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ од маја до августа 1992. године учествовали у тјерању заробљеника на присилни рад, као и у мучењу, а од посљедица злостављања неколико лица је умрло.

Према оптужници, Зеленика је био официр ХОС-а, Херцег командант логора "Дретељ", Буљубашић замјеник команданта, а Медић и Грубишић-Фејзић стражари.

Анализирајући доказе бранилаца, тужилац је истакла да није доказано да оптужени нису починили злочине, те да су свједоци одбране избјегавали да говоре о прогону, убиствима и злостављању.

Износећи завршну ријеч, Зеленикин бранилац Фадил Абаз је рекао да Тужилаштво није успјело да докаже постојање широког и систематичног напада на српско становништво, удружени злочиначки подухват, нити да је оптужени био дио тога.

"Одбрана сматра да Тужилаштво није успјело доказати да је Иван Зеленика починио радње и предлажемо да се оптужени ослободи кривице", додао је Абаз.

Трећеоптужени Буљубашић је затражио разрјешење свог браниоца, јер га, како је рекао, није довољно посјећивао у Казнено-поправном заводу Зеница, гдје служи казну због другог дјела. Овај захтјев Вијеће није уважило, подсјетивши га да му је већ четири пута постављан бранилац.

Одбране Буљубашића и Херцега своју завршну ријеч изнијеће 10. фебруара.