latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:08 | Аутор: СРНА

Централна банка БиХ: Нетачне тврдње удружења "Швајцарац"

Централна банка БиХ демантовала је наводе о понуђеним рјешењима у вези са проблемом отплате кредита у швајцарским францима које је, у саопштењу објављеном након састанка с гувернером Централне банке БиХ Кемалом Козарићем, изнио предсједник Удружења "Швајцарац" Кемал Дураковић.

Козарић је одржао данас састанак с предсједником Удружења "Швајцарац", те га информисао о спремности Централне банке да, с циљем очувања монетарне и финансијске стабилности, посредује у изналажења рјешења које би задовољило све стране и пружило одређено дозу сигурности корисницима кредита у швајцарским францима.

С тим у вези, гувернер Централне банке је обавијестио Дураковића да ће на данашњој сједници Комитет за финансијску стабилност разматрати ситуацију насталу промјеном курса швајцарског франка и сервисирањем кредита с валутном клаузулом у тој валути које имају грађани БиХ, саопштено је из Централне банке БиХ.

Козарић је посебно нагласио да конкретно рјешење може бити направљено једино уз договор комерцијалне банке и њених клијената.

Стални одбор за финансијску стабилност препоручио је данас банкама које су одобравале кредите у швајцарским францима да у року од седам дана понуде рјешења која би била прихватљива за клијенте, кориснике ових кредита.

Рјешења која понуде комерцијалне банке биће разматрана на наредном састанку Одбора за финансијску стабилност.