latinica  ћирилица
27/01/2015 |  19:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова грчка влада незадовољна саопштењем ЕУ о Украјини

Новоименовани грчки премијер Алексис Ципрас пренио је данас своје незадовојство шефици ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини због тога што грчка влада није консултована поводом саопштења чланица ЕУ о растућој кризи у Украјини.
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

Лидери ЕУ су у заједничком саопштењу изразили забринутост због погоршања безбједносне и хуманитарне ситуације на истоку Украјине и осудили убијање цивила у Маријупољу, пренио је Ројтерс.

Они су такође од својих министара спољних послова затражили да размотре могућност увођења нових санкција Русији као одговор на то, мада коначна одлука неће бити донесена прије самита сљедећег мјесеца.

Канцеларија тек изабраног грчког премијера који је данас представио чланове кабинета, саопштила је да је ЕУ требало да осигура сагласност Атине прије него што је издала саопштење у име свих чланица Уније.

"У том контексту ми наглашавамо да не постоји сагласност наше земље", каже се у саопштењу Ципрасовог кабинета и додаје да је он незадовољство тим потезом Уније пренио Могерини у телефонском разговору.

Грчка има традиционално добре односе са Русијом и никад није снажно подржавала санкције ЕУ против Москве, оцјењује Ројтерс.