latinica  ћирилица
27/01/2015 |  19:40 | Аутор: Б92

Савјет Европе притиснуо ФИФА: "Поновите гласање за домаћина СП"

Савјет Европе позвао је ФИФА да због сумњи у корупцију понови гласање за домаћина Мундијала 2022, које је 2010. додијељено Катару.
Катар потврдио СП 2012. - Фото: илустрација
Катар потврдио СП 2012.Фото: илустрација

Ово тело је донијело и резолуцију у којој се наводи да не смије да избјегне понављање гласања за домаћина Мондијала.

Савјет Европе овим извјештајем такође позива Катар да предузме све неопходне мјере како би се побољшали услови рада иностраних сезонских радника који су у тој земљи ангажовани на изградњи стадиона за потребе СП.

"ФИФА не може да избјегне обавезу да одржи нове изборе за домаћина Мундијала", закључак је резолуције Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Члан Европског парламента из британске лабуристичке странке Мајкл Конарти, који је припремио резолуцију, оптужио је ФИФА за "фарсу".

Он је нагласио да се консултовао са докуметима које је прибавио "Тајмс", којим се доказује да је Катаранин Мохамед Бин Хамам, који је раније био предсједник Азијске фудбалске конфедерације, платио велику суму новца како би добио подршку афричких земаља за избор Катара за домаћина Мундијала.

Текст резолуције биће поднијет на редовној сједници Савјета Европе у априлу, на којем ће учествовати више од 300 парламентараца из 47 европских земаља.

Тај текст није обавезујући, али свакако може да изврши значајан политички притисак на ФИФА.

Предсједник ФИФА Сеп Блатер раније је нагласио да би само "земљотрес могао да утиче на промјену одлуке" да Катар буде домаћин.