latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:59 | Аутор: СРНА

Подршка америчке Владе наставку реформи у БиХ

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак данас је приликом посјете Министарству одбране БиХ истакла опредијељеност и снажну подршку америчке Владе за наставак реформи у БиХ, те подршку за приступање евроатлантским интеграцијама.
Морин Кормак - Фото: СРНА
Морин КормакФото: СРНА

Из Министарства одбране БиХ саопштено је да је Кормакова посебно похвалила ангажман Оружаних снага БиХ за вријеме поплава, када је реакција Министарства и Оружаних снага БиХ "била импресивна".

Она је са министром одбране БиХ Зекеријахом Осмићем и његовим замјеницима Живком Марјанцем и Марином Пендеш разговарала о активностима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама, као и о сарадњи САД и БиХ у области одбране.

Разговарано је и о испуњавању услова за пријем БиХ у Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, рјешавању вишкова наоружања, учешћу припадника Оружаних снага БиХ у операцијама подршке миру, документу "Преглед одбране", као и другим актуелним питањима у Министарству и Оружаним снагама БиХ.

Осмић је захвалио на досадашњој свеобухватној помоћи и подршци коју САД пружају БиХ, те изразио увјерење да ће билатерални односи и сарадња и у области одбране бити настављени и даље јачати.

Он је посебно истакао добру сарадњу са Националном гардом Мериленда, војним аташеом САД у БиХ пуковником Скотом Милером, који је био у пратњи Кормакове, и Канцеларијом за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД у БиХ.

Марјанац и Пендешева изразили су очекивање да ће БиХ што прије постати члан МАП-а, те истакли да је Министарство одбране БиХ у припреми и испуњавању техничких услова за МАП урадило много више од осталих институција у БиХ.