latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:01 | Аутор: СРНА

Радончић: СДА и ДФ немају довољан капацитет за формирање власти у ФБиХ и БиХ

Предсједник Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић изјавио је да су потешкоће у процесу формирања власти на нивоу Федерације БиХ и БиХ разултат недовољног капацитета коалиционих парнера СДА и Демократског фронта.

"Очигледно је да су се испуниле прогнозе да ће највећи проблеми у формирању власти бити у ФБиХ и на нивоу БиХ, из једноставног разлога јер коалициони партнери, првенствено СДА и ДФ, немају довољан капацитет на многим нивоима. ДФ нема довољно Хрвата и Срба у Дому народа и сада имамо проблем са избором потпредсједника ФБиХ", рекао је Радончић.

Он је подсјетио и да је замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић раније изјављивао да СДП ни на који начин не треба бити дио власти, те да је јуче изјавом да је СДП државотворна странка, од које очекује гласове за избор потпредсједника ФБиХ, негирао сам себе.

"Све то говори да је СДА ушла потпуно неорганизовано у процес формирања власти и да сада плаћа цијену тих обећања", рекао је лидер СББ-а.

Коментаришући информацију која се појавила у медијима Републике Српске да је ЕУ покренула иницијативу да се на нивоу БиХ формира широка коалиција с циљем провођења реформи које су постављене као услов за даље приближавање европским интеграцијама која би укљичивала СНСД и СББ, Радончић је нагласио да му не пада нам напамет да коалира са СДА.

"Добио сам више од 200.000 гласова на критици ужасно неуспјеле власти СДА, бошњачке, односно, исламистичке државне мафије, системске корупције и злоупотреба те исте власти у појединим сегментима правосуђа, и што се тиче СББ-а, не пада нам напамет да коалирамо са СДА", истакао је Радончић.

Према писању "Преса Република Српска", ЕУ је покренула иницијативу да се на нивоу БиХ формира широка коалиција странака, која укључује СББ и СНСД, с циљем провођења реформи које су постављне као услов за даље приближавање европским интеграцијама.

Замјеник предсједника СДА Изетбеговић и предсједник ДФ-а Жељко Комшић затражили су јуче од предсједника СДП-а БиХ Нермина Никшића подршку за избор руководства Дома народа те потпредсједника ФБиХ, да би се у најкраћем року окончано процес формирања законодавне и извршне власти ФБиХ.