latinica  ћирилица
28/01/2015 |  20:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривен свемирски "господар прстенова"

Четири вијека након што је Галилео Галиеј својим телескопом први пут угледао Сатурнове прстенове, астрономи су успјели да пронађу сличну планету ван нашег сунчевог система.

Амерчки и холандски астрономи објелоданили су данас да су открили џиновску планету налик Сатурну, названу Ј1407б, чији су појасеви 200 пута већи од Сатурнових.

Како преноси АФП, ова планета има систем од 30 прстенова који је тако велик да би, у случају да се налази око Сатурна, доминирао нашим ноћним небом.

"Био би огроман! Прстенови и размак између њих би се лако могли видјети са Земље", казао је Метју Кенворти са холандске Лајден опсерваторије.

"Био би седам пута већи од пуног Мјесеца", додао је он.

Сваки од прстенова планете Ј1407б има у промјеру више десетина милиона километара.

Прстенови почињу на растојању од око 30 милиона километара од планете и протежу се дужином до 90 милиона километара.
Научници вјерују да су састављени од прашине, с обзиром да је планета Ј1407б превише врела - око 1.000 до 2.000 степени Целзијуса, да би имала прстенове од леда као Сатурн.

Кенворти и Ерик Мамаџек из Рочестер Универзитета у Њујорку прегледали су базу података са милионима фотографија звијезда снимљених телескопима широм свијета у оквиру пројекта SuperWASP који има за циљ проналажење егзопланета, свијетова ван нашег сунчевог система.

Планета Ј1407б, која је удаљена око 400 свјетлосних година од Земље, снимљена је још 2007, а откривена тек 2012. године.
"Сигурно су је запазили и други астрономи, али су вјероватно помислили да је посриједи био проблем с камером јер је снимак веома чудан", објаснио је Кенворти.

Ј1407б је велика планета, нека врста "супер Сатурна", како ју је описао Мамаџек.
Припада групи "смеђих патуљака", тј. субстеларних објеката много већих од планета, али чија је маса испод нивоа неопходног за одржавање фузионих реакција тако да не одашиљавају свјетлост.