latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:18 | Аутор: СРНА

Држављанство БиХ има 741 особа афроазијског поријекла

Држављанство БиХ има 741 особа афроазијског поријекла која представља озбиљну пријетњу за безбједност, а међу њима су многи повезани с тероризмом, пише "Глас Српске" позивајући се на документа безбједносних агенција.
Лична исправа - Пасош - Фото: ФОНЕТ
Лична исправа - ПасошФото: ФОНЕТ

Већина њих држављанство је добила на основу ратних заслуга у такозваној Армији РБиХ и лажних података, али им она никада нису одузета.

Документа безбједносних агенција која су у посједу "Гласа Српске" потврђују да је највише таквих особа из Сирије 108, Египта 87, Јордана 80, Судана 76, Алжира 75, Туниса 49 и Турске 43.

Из Либана их је 28, Ирака и Кувајта по 27, Палестине 26, Јемена 19, Саудијске Арабије и Марока по 18, те из Либије 17.

Држављанство БиХ и даље посједују посљедњи командант одреда "Ел муџахид" Алжирац Абу Мали коме је право име Абдул Кадер Мокхтари, који је у документима наведен као Кувајћанин Ел Мухамед Халид.

За њега је наведено да је рођен у Кувајту, а да је на основу одлуке ЦСБ Сарајево од 26. децембра 1995. године, коју је потписала шеф у МУП-у Мирсада Бегановић-Жутић, накнадно уписан у општински регистар рођених, на основу чега је добио држављанство БиХ, наводи се у тексту.

То је учињено на основу одлуке МУП-а РБиХ од 30. априла 1994. године, у којој се наводи да је он тада уписан у регистар с пребивалиштем у општини Стари Град, Улица Абдестхана 4, након чега је 29. новембра 1995. године пребивалиште Ел Мухамеда Халида регистровано у Зеници, Улица Армије РБиХ 13, наведено је у документима.

Држављанство је на незаконит начин добио и Сиријац Наим ал Саламат који се повезује с тероризмом.