latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:39 | Аутор: dnevni avaz

Човић: Пронаћи рјешење или мијењати концепт

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће код коалиционих партнера у Федерацији БиХ - СДА и ДФ инсистирати да на сједници Вијећа народа Парламента Федерације БиХ, која је заказана за сутра, буде пронађено рјешење за избор руководства овог ентитета.

У супротном, рекао је Човић, формирање власти у ФБиХ у великим је проблемима, након чега је потребно мијењати цијели концепт, али и видјети шта даље.

Он је најавио да ће још разговарати са свим колегама, па и са предсједником СДП-а Нермином Никшићем.

"Након тога ће, надам се, бити извјесније и јасније на чему смо. Ми смо већ у петак требали да имамо договор, што је било и планирано. Али, ако до договора не дође, онда смо сигурно у великим проблемима", рекао је лидер ХДЗ-а БиХ.

Напоменуо  је да се, прије преговора о формирању власти знало да ће проблем бити са Клубом Срба у Вијећу народа ФБиХ, али да се чекало два мјесеца да се о томе почне озбиљније разговарати.

"Ово се могло много раније ријешити. Или имамо рјешење или немамо. Ако немамо рјешење, онда се мора мијењати цијели концепт. Видјети шта се нуди као друго рјешење, јер више немамо шта одгађати", рекао је Човић за сарајевске медије.

Он је најавио да ће, ако не дође до рјешења, сутра изаћи у јавност и рећи шта су рјешења.

Коментаришући незваничну информацију да ЕУ однедавно заговара успостављање широке коалиције странака на нивоу БиХ, уз учешће СНСД-а и СББ-а, Човић је рекао да су у ХДЗ-у увијек били за то, али да не зависи све од ове странке, него и од бошњачких партија.

"Мислим да би једна већа парламентарана већина свима добро дошла. Али, прије тога морамо завршити корак који смо већ започели. Видјети можемо ли овако. Ако не може, онда треба видјети шта се може урадити", нагласио је лидер ХДЗ-а.