latinica  ћирилица
29/01/2015 |  12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Поново руски авиони близу ваздушног простора Британије

Британски борбени авиони пресрели су два руска бомбардера која су се приближила ваздушном простору Велике Британије, саопштило је данас министарство одбране у Лондону.

Руски авиони су детектовани у сриједу изнад Ламанша, јужно од Енглеске, након чега су британски ловци типа "тајфун" узлетјели из двије базе, у Енглеској и Шкотској.

- Авиони РАФ-а (Краљевске ваздухопловне снаге) отпратили су руске авионе све док нису нестали из области од интереса за Британију. Ни у једном тренутку руске војне летјелице нису ушле у ваздушни простор Британије, наводи се у саопштењу британског министарства одбране.

НАТО је током прошле године извео више од 100 пресретања руских авиона, што је три пута више у односу на 2013. годину и то у тренутку повећаних тензија између Запада и Москве због неслагања око кризе у Украјини, наводи Ројтерс.

Виши стручни сарадник Краљевског института за уједињене службе Елизабет Квинтана сматра да је овај посљедњи инцидент "ипак неуобичајан" и да би могао бити повезан са чињеницом да су британске власти ове седмице покренуле званичну истрагу о смрти бившег руског шпијуна Александра Литвињенка, некада жестоког критичара Кремља.

- Лет војне летјелице у или близу сувереног ваздушног простора друге земље указује на незадовољство или, у најгорем случају, на агресију, рекла је она.