latinica  ћирилица
29/01/2015 |  13:29 | Аутор: СРНА

Савановић: Српска настоји да помогне борцима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да Република, у оквиру својих економских могућности, настоји да помогне борачкој популацији која је дала највећи допринос у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Савановић са делегацијом БОРС-а - Фото: СРНА
Савановић са делегацијом БОРС-аФото: СРНА

- Све институције Републике Српске, од предсједника Владе, Народне скупштине и ресорног министарства, настојаће у наредном периоду да помогну борачкој популацији која живи у тешкој ситуацији, јер су демобилисани борци незапослени, рекао је Савановић данас новинарима у Бањалуци, након састанка са делегацијом Борачке организације /Републике Српске.

Савановић је подсјетио да је 2007. године расписан конкурс за стамбено збрињавање борачких категорија у Републици Српској, те додао да ће сви они који су се јавили на тај конкурс бити стамбено збринути до 30. јуна.

Он је указао да постоји одређен број људи који се нису из различитих разлога пријавили на тај конкурс, због чега ће ресорно министарство у току ове године донијети нову уредбу и процедуре по којима ће се ти људи моћи да се пријаве.

- Онда ћемо у наредним годинама кредитним или средствима из другог основа завршити стамбено збрињавање свих породица борачких категорија, закључио је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић рекао је да горући проблеми који тренутно оптерећују ову организацију јесу незапосленост демобилисаних бораца, те велики број осумњичених или ухапшених лица за ратне злочине.

- Незапосленост бораца покушаћемо рјешавати дијелом запошљавањем демобилисаних бораца, дијелом пензионисањем оних који стичу услове за пензионисање, а дијелом и кроз увођење мјесечног борачког додатка, истакао је Савчић.

Савчић је рекао да за рјешавање проблема великог броја осумњичених или ухапшених лица за ратне злочине БОРС предлаже да се, у сарадњи са Адвокатском комором Републике Српске организује тим искусних адвоката, истражилаца, који би били на услузи лицима осумњиченим или већ оптуженим за ратне злочине.

- Морамо наћи начина и да помогнемо породицама ових лица, истакао је Савчић.

Савчић је закључио да је министар Савановић исказао разумијевање за борачку проблематику и да ће, у складу са могућностима Републике и потребама БОРС-а, радити на рјешавању проблема борачке популације у Српској.