latinica  ћирилица
29/01/2015 |  13:49 | Аутор: СРНА

Италија - Ренци предложио Серђа Матарела за шефа државе

Италијански парламент данас ће бирати новог предсједника државе, након што је Ђорђо Наполитано средином овог мјесеца поднио оставку.

Сви сенатори и посланици, као и 58 представика региона, што је укупно 1.009 људи, гласаће данас у 15.00 часова у првом кругу.

Да би се постигао максимални консензус, у прва три круга гласања потребна је двотрећинска већина. У осталим круговима је довољна проста већина.

Име новог предсједника Италије биће познато најкасније до недјеље,1. фебруара.

Предсједник Италије Ђорђо Наполитано поднио је оставку 14. јануара након девет година на тој функцији.

Наполитано, који ће 29. јуна напунити 90 година, рекао је у новогодишњем обраћању, када је најавио оставку, да је то његова лична одлука, повезана са тим што је достигао доба које доноси ограничења и тешкоће у испуњавању важних и одговорних обавеза.

Италијански премијер Матео Ренци затражио је од своје Демократске партије да изабере судију Уставног суда Серђа Матарела за предсједника Републике.
У говору пред великим бројем бирача, неколико часова прије првог круга избора за предсједника, Ренци је предложио Матарела за предсједника.

Италијански парламент данас поподне бира новог шефа државе, што ће бити важан тест за премијера Матеа Ренција, објавили су италијански медији.

Сви сенатори и посланици, као и 58 представника италијанских регија - укупно 1.009 особа, гласаће данас у првом кругу.

У прва три круга гласања потребна је двотрећинска већина или 672 гласа, док је од четвртог круга - ако до тога дође, за избор новог шефа државе потребна проста већина од 505 гласова.

Демократска партија премијера Матеа Ренција има 415 гласов,а и очекује да јој се придружи више десетина других посланика.