latinica  ћирилица
29/01/2015 |  15:41 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Озбиљно размотрити стање у бх. правосуђу

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је данас у Сарајеву, да је сагласан са мишљењима да је потребна озбиљна расправа о стању у правосуђу БиХ и да је та прича отворена кроз структурални дијалог.
Милан Тегелтија - Фото: СРНА
Милан ТегелтијаФото: СРНА

- Имамо недоречености у правосудном систему и када је у питању Суд БиХ и неке надлежности у правосуђу - истакао је Тегелтија, обраћајући се посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на крају расправе о Годишњем извјештају ВСТС БиХ за 2013. годину.

Он је као примјер навео случајеве да један суд ослучује у два степена, додајући да је потребно формирање одређене врсте апелационог суда. Према његовим ријечима, примарна надлежност ВСТС је именовање судија и тужилаца и на то се доноси 80 одсто свих активности ВСТС.

- Кроз ту активност одражава се принцип независности правосуђа. Ради се на потпуно објективизираној процедури избора и именовања судија и тужилаца. Чинимо значајне напоре да што више смањимо удио људског фактора у процедури избора и именовања и да га објективизирамо у мјери у којој је то могуће - рекао је Тегелтија.

Нагласио је да се у судовима БиХ предмети не гомилају, изузимајући комуналне, а да се заостаци сваке године смањују.

- У правосуђу БиХ тренутно је неријешено предмета колико износи осмомјесечни прилив предмета. Више годишње предмета примимо него што имамо заостатака - навео је Тегелтија.

Он је рекао да не прихвата "неосновани критицизам да је у правосудном систему све лоше", истичући да је правосуђе, као систем, независно.