latinica  ћирилица
29/01/2015 |  16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Случај "Шарли ебдо" - Пријатељ браће Куаши изручен Француској

Стари пријатељ браће Куаши, нападача на редакцију француског сатиричног магазина "Шарли ебдо", изручен је данас Француској, гдје се суочава са оптужбом везано за тероризам, саопштио је извор из француског правосуђа.

Званичник је потврдио да је Фриц-Жоли Жоакин (29) данас стигао из Бугарске у Француску и да се очекује да ће се неминовно појавити пред судијом, касније током дана.

Преобраћеник у ислам Жоакин је оптужен за учешће у организованој криминалној групи са терористичким циљем и да има везе са мрежом која регрутује борце у Сирију, пренијела је агенција АП.

Жоакин, пореклом са Хаитија, ухапшен је 1. јануара док је покушавао да пређе бугарско-турску границу, под сумњом да се упутио у Сирију, а пошто је његова супруга упозорила француске власти о његовом одласку са њиховим трогодишњим сином.

Он је признао да је "стари пријатељ" браће Куаши и да је са њима играо фудбал и да су "пословно сарађивали" на продаји одјеће, али је негирао да је знао за њихове планове да изврше терористички напад на редакцију "Шарли ебдоа" у Паризу 7. јануара када је убијено 12 људи.

АФП наводи да је извор близак случају признао да нема доказа да је Жоакин био упознат са намјерама браће Куаши.

Међутим, истрага терористичких напада од 7. до 9. јануара у Паризу жели да сазна зашто је он напустио Француску недјељу дана прије напада на редакцију "Шарли ебдо", у друштву Шеика Дијакхабија који је некада био познат џихадиста.