latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:01 | Аутор: СРНА

Предсједништво усвојило изјаву о опредијељености БиХ за реформе на путу ка ЕУ (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је Предсједништво БиХ усвојило изјаву о опредијељености БиХ за реформе на путу ка ЕУ, у којој је јасно истакнута опредијељеност за поштивање Устава БиХ и Дејтонског споразума.
Предсједништво усвојило изјаву - Фото: РТРС
Предсједништво усвојило изјавуФото: РТРС

Иванић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је у изјаву укључена и борба против тероризма, али да није обухваћена реформа тржишта рада. Према његовим ријечима, нема ни једног разлога због којег Република Српска не би усвојила ову изјаву, осим уколико не жели ићи у Унију.

Навео је да ће изјава, у складу са ранијим договором, бити достављена лидерима политичких странака у БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Иванић је поновио да је садржај изјаве резултат серије састанака и иницијативе коју су покренули Велика Британија и Њемачка и да ће резултирати тиме да БиХ постане кредибилан кандидат за чланство у ЕУ.

Чланови Предсједништва Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић потписали су заједничку изјаву о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ на путу ка Европској унији.

Шта садржи изјава

Институције власти у БиХ провешће све реформе неопходне да би се успоставила институционална функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и омогућило да се БиХ припреми за будуће чланство у ЕУ као суверена држава, која испуњава услове и обавезе за чланство, наводи се у заједничкој изјави чланова Предсједништва БиХ.

Чланови Предсједништва Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић обавезали су се да ће институције на свим нивоима власти, у складу са уставним надлежностима, у своје програме рада укључити реформе неопходне за напредак БиХ у процесу придруживања ЕУ и у свом дјеловању давати приоритет благовременом провођењу тих реформи.

"У што краћем року биће успостављен ефикасан и ефективан механизам координације институција свих нивоа власти у БиХ у процесу приступања ЕУ", наводи се у заједничкој изјави о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ на путу ка ЕУ, коју су данас потписали чланови Предсједништва БиХ.

У изјави се истиче да ће институције на свим нивоима власти у БиХ /институције БиХ, Републике Српске и ФБиХ, Брчко дистрикта и десет кантона/, у договору са ЕУ и у складу са Копенхагенским критеријумима и правном тековином ЕУ, сачинити и провести, у складу са својим уставним надлежностима, програм мјерљивих иницијалних реформских мјера.

Те мјере укључују економске и социјалне мјере, у оквиру Споразума за раст и запошљавање у БиХ, чији ће циљ бити да зауставе негативне економске трендове, покрену процес рехабилитације и модернизације економије, подстакну одржив, ефикасан, социјално праведан и равномјеран економски развој, отварање нових радних мјеста, повећају и правилно усмјере социјалну заштиту, те створе повољан и праведан социјални амбијент.

Према изјави, конкретне мјере биће усмјерене на реформу фискалне политике, политике индиректног опорезивања и спољнотрговинске политике, смањење пореских оптерећења на рад, уклањање препрека запошљавању, побољшање пословне климе, бољу заштиту улагача, те снажније поштивање владавине права.

Те мјере биће усмјерене и на реформу јавне управе, повећање транспарентности прописа и процедура, смањење могућности за корупцију, побољшање процеса усмјеравања социјалне помоћи и успостављање ефективније, ефикасније и правичније политике социјалне заштите.

"Конкретне мјере ће бити сачињене и проведене у договору и сарадњи са економско-социјалним партнерима, цивилним друштвом, ЕУ и међународним финансијским институцијама", напомиње се у изјави.

Реформске мјере укључују и мјере за изградњу функционалне тржишне економије, мјере за јачање владавине права, посебно ефикасности институција правне државе у борби против корупције, организованог криминала и тероризма и обезбјеђивању пуне правне сигурности за свако физичко и правно лице, као и мјере за убрзање процеса помирења.

Реформске мјере укључују и мјере за јачање административне способности, унапређење функционалности и повећање ефикасности институција на свим нивоима власти за преузимање и провођење правне тековине ЕУ и других обавеза за чланство у Унији.

У изјави се истиче да ће институције власти у БиХ у каснијој фази /након иницијалних реформских мјера/ остварити напредак у провођењу додатних реформи како би се унаприједила функционалност и повећала ефикасност свих нивоа власти у БиХ, те посебну пажњу усмјерити на провођење одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" против БиХ.

Потписници наводе да се на ово неопозиво обавезују свјесни сложености друштвено-економске ситуације у БиХ, опредијељени да поштују Устав БиХ и Дејтонски споразум, суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ истичу и да су привржени принципима, вриједностима и циљевима на којима се заснива ЕУ, те да потврђују да је чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ и поздрављају обновљени приступ ЕУ БиХ, а у складу са закључцима Савјета за спољне послове ЕУ од 15. децембра прошле године.