latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Ретген: Ципрас да не користи право вета на санкције Русији

Предсjедник Спољнополитичког одбора њемачког парламента Норберт Ретген упозорио је новог грчког премијера Алексиса Ципраса да не користи право вета на проширење санкција против Русије као "монету за поткусуривање" у преговорима о програму за извлачење Грчке из финансијских потешкоћа.
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

"Било какав покушај повезивања ова два политичка поља мора да буде заустављен и прије него што почне", истакао је данас Ретген, који је високи члан конзервативне странке канцеларке Ангеле Меркел, пренио је Ројтерс.

Ципрас, који је у недјељу побиједио на изборима усред незадовољства народа због мјера строге штедње које су обориле животни стандард многим Грцима, забринуо је европске партнере критикујући саопштење ЕУ у којем се Москва упозорава да јој пријете нове санкције због улоге у украјинској кризи.

Његова одлука, након што је положио заклетву, да прими руског амбасадора прије него што се састао са било којим другим страним званичником, није наишла на добар пријем у Бриселу и Берлину, наводи британска агенција.

С обзиром на то да се 28 држава чланица ЕУ морају једногласно изјаснити о проширивању санкција против Русије, нова грчка влада би могла да стави вето на такву одлуку, каже Ретген.

"Морамо јасно ставити до знања Грчкој да је заједничка одлука одлучујућа да би ЕУ могла да нешто уради", објаснио је он.
Предсједник Европског парламента Мартин Шулц, њемачки социјалдемократа, такође је упозорио Ципраса да не одудара од става ЕУ према Русији у украјинској кризи.

Министри спољних послова ЕУ одржали су данас вaнредни састанак како би размотрили могућност нових санкција Русији због ескалације сукоба на истоку Украјине, али ће коначна одлука, вјероватно, бити остављена за самит ЕУ идућег мјесеца, закључује Ројтерс.