latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:26 | Аутор: СРНА

Интернет у фокусу нових мјера безбједности ЕУ због радикалног ислама

Министри унутрашњих послова ЕУ састали су се данас у Риги ради финализације стратегије за борбу против тероризма и активности радикалних исламиста.

Министри су препоручили строже контроле грађана ЕУ који излазе и улазе у Шенгенску зону, регистрације путника у ваздушном саобраћају ради провјере кретања осумњичених исламистичких милитаната и нове мјере у сајбер простору ради пресретања сумњивог протока.

"Првенствено треба да ојачамо постојеће инструменте. Већ имамо бројна оруђа и сада је тренутак да их додатно ојачамо", истакао је европски комесар за миграцију Димитрис Аврамопулос.

Он је прецизирао да у поменуто оруђе спада нови договор са "кључним играчима у интернетској индустрији ради разговора о изазовима које представља терористичка пропаганда на свјетској мрежи.

"Од кључне важности је да земље чланице раде на националном нивоу на рјешавању питања нелегалних садржаја на интернету, како бисмо се супротставили радикализацији младих муслимана и спријечили да их регрутују џихадисти", нагласио је Аврампопулос.

Он је додао да је разговарано и о другим мјерама, укључујући бољу размјену информација ради "идентификације терористичких рута" и усвајања "ширег система за размјену детаља о путницима у ваздушном саобраћају".

У заједничком саопштењу министара унутрашњих послова истиче се да је неопходно да Евроспка комисија изнесе своју стратегију најкасније до средине априла ради обнове "Интерне стратегије ЕУ" до средине 2015. године.