latinica  ћирилица
29/01/2015 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Санкције Русији до септембра

Европске санкције Русији, које истичу у марту, биће продужене до септембра, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Санкције, које обухватају 132 руска и украјинска функционера којима је забрањено да путују у ЕУ и 85 предузећа и банака којима је ускраћен приступ на европско тржиште, продужене су због погоршања ситуације на терену и одбијања Русије да поштује споразум из Минска, рекла је Могерини у Бриселу.

Данашња сједница Спољнополитичког савјета ЕУ протекла је у знаку оштре дебате између већине земаља чланица, које су тражиле пооштравање санкција, и мањине, предвођене Грчком, која је била против њиховог продужавања.

Могерини је на конференцији за медије рекла да је Европска комисија задужена да припреми списак нових имена за "црну листу" ЕУ. Најавила да ће шефови држава и влада ЕУ, који у Бриселу треба да се састану 12. фебруара, поново размотрити ситуацију на терену и потребу за увођењем нових рестриктивних мјера према Русији.

- ЕУ наставља да подржава политичко решење за Украјину и спровођење договора из Минска - поручила је висока представница, наглашавајући да ће посљедњу ријеч имати лидери ЕУ када се буду окупили на фебруарском самиту.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је да је Атина инсистирала на уклањању пасуса којим би нове санкције биле уведене Русији из нацрта приједлога на министарском састанку. Према његовим ријечима, инсистирано је и да се у коначној верзији коминикеа Русија директно не окриви за сукоб у Украјини.

Неколико земаља чланица, укључујући балтичке државе и Пољску, залагале су се за много оштрији приступ који би укључио шире санкције против руске привреде, али о томе није постигнут неопходан консензус.

Аналитичари наводе да недостатак оштријих, новијих мјера, открива подјеле унутар ЕУ.