latinica  ћирилица
31/01/2015 |  10:57 | Аутор: Б92

Прво освајање залеђених Нијагариних водопада (ВИДЕО)

Алпиниста Вил Гад постао је прва особа која се попела уз залеђени дио Нијагариних водопада, који важе за једне од највећих и најмоћнијих водопада на свијету.

Почевши своју авантуру од залеђеног базена ријеке Нијагаре, преко Терапин тачке на Козјем острву која раздваја Америчке водопаде од Потковица водопада, овај неустрашиви алпиниста попео се уз сјеверни дио водопада Потковица.

Његова авантура била је дугачка око 46 метара, највећим својим дијелом пружајући се по граници између САД и Канаде. То је био и симболичан потез, с обзиром на то да је Гад држављанин обије земље - рођен је у америчкој савезној држави Колораду, а тренутно живи у Алберти у Канади.

"Обишао сам свијет тражећи најизазовније успоне, али Нијагарини водопади, један од заштитних знакова моје родне земље, представљају мисију мог живота за коју раније нисам вјеровао да би могла да се оствари", изјавио је Гад, пише Б92.

Описујући своје искуство Гад наводи како је суочавање са стварношћу током пењања невјероватна ствар.

"Тада се дешава много тога. Дебљина леда креће се од 2,5 центиметара до чак 3 метра, па је сваки покрет другачији. Треба да водиш рачуна о многим стварима док се преко твојих рамена спушта најмоћнији водопад на свијету", наводи он.

Публика је недавно била у прилици да погледа снимак на којем се Гад током припрема за овај подухват бори са сантама леда. Када се 150.000 тона воде слива низ литицу сваког минута брзином од око 32м/с, то је исто као ударац који се добија када би 4.000 камиона са 18 точкова истовремено ударило у земљу.

"Ријеч је о прилично незахвалној околини и прави је изазов остати само закачен за ледени зид, а не још и да се успињете уз њега", рекао је Гад.

Овај алпиниста раније се пео и на глечер Килиманџара, а Национална географија номиновала га је за признање "Алпиниста године".