latinica  ћирилица
31/01/2015 |  11:56 | Аутор: Агенције

"Вријеме за напредак" - португалска Сириза

У Португалији се појавио нови покрет који жели да буде као Сириза, љевичарска партија која је на изборима прошлог викенда освојила власт у Грчкој, преносе европски медији.

Португалијска верзија зове се Темпо де Аванцар /Вријеме за напредак/, а састоји се од четири љевичарске политичке групације, од којих је главна Ливре /Слободна странка/, коју је прошле године формирао португалски посланик у Европском парламенту Руи Таварес.

"Вријеме за напредак" није против Европе него се противи штедњи, а овај викенд ће да организује отворени састанак у Лисабону на коме ће почети да припрема програм за освајање власти, објавио је "ЕУОбзервер".

Ана Драго, један од лидера покрета, рекла је да се разматрају нови облици политичке партиципације који представљају реакцију на кризу задњих година, као што су Подемос у Шпанији и Сириза у Грчкој.

Она је рекла да постоје и друге странке које желе бити као Сириза.

"Блоко де ескијерда"/Лијеви блок/, који је већ заступљен у националном парламенту, идеолошки је ближи Сиризи. "Лијеви блок" основан је 1999. године, након реформе португалске љевице подстакнуте падом Берлинског зида.