latinica  ћирилица
31/01/2015 |  12:17 | Аутор: РТС

Данас састанак контакт групе о Украјини

Послије дугих телефонских консултација са свим странама, договорено је да данас у Минску буде одржан састанак Трилатералне контакт групе коју чине Украјина, Русија и ОЕБС, уз ушечће представника Доњецка и Луганска,сазнаје РТС.

Састанак контакт групе требало је да буде одржан јуче, али је отказан. Послије отказивања састанка званичници су давали опречне информације.

Представници Доњецке и Луганске Народне Републике рекли су да је састанак отказан "због одуговлачења украјинске стране". Украјинска страна је те наводе негирала.

У документу који би данас могао да буде потписан налази се низ конкретних корака усмјерених на имплементацију приоритетних задатака у циљу деескалације ситуације на истоку Украјине, стоји у саопштењу, које је доставила Србија као председавајући ОЕБС-у.

Ови задаци укључују: обавезујући споразум о моменталном прекиду ватре и повлачењу тешког наоружања са линије разграничења, како је наведено у Меморандуму из Минска од 19. септембра 2014, неограничено снабдијевање основних намирница и хуманитарну помоћ угроженим областима Доњецка и Луганска, као и напредак у ослобађању затвореника.

Документ је, како се наводи, финализован 29. јануара.

У међувремену, украјински министар одбране Степан Полторак је рекао да је у посљедња 24 сата на истоку земље погинуло 15, а рањено 30 војника, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, нажешће борбе су се водиле у околини града Дебаљцеве, који је главно саобраћајно чвориште сјевероисточно од Доњецка.