latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:31 | Аутор: СРНА

Обустављен саобраћај за Јошаницу

Саобраћај на локалном путу Фоча - Јошаница данас је обустављен за сва возила због клизишта у мјесту Јамаковина, које је однијело дио коловоза.
Фоча -клизиште - Фото: СРНА
Фоча -клизиштеФото: СРНА

Одлуку о обустављању саобраћаја донијело је општиснко Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове, у договору са саобраћајном полицијом, урбанистичко-грађевинским инспектором и геологом Хидроелектрана на Дрини.

Начелник овог одјељења Бранка Саламадија потврдила је да се саобраћај обуставља због велике опасности да би се пут, којим возила једва могу проћи, могао потпуно одронити у дубоку провалију над ријеком Дрином.

"У односу на јучерашњи дан, ширина коловоза данас је иста, али се дрвеће испод пута отиснуло скроз до Дрине", рекла је Саламадија.

Према њеним ријечима, биће предузете хитне мјере и општина ће у понедјељак позвати пројектанте да ураде пројекат санације.

"Постоје двије опције - једна је да се пробије нова траса кроз приватну парцелу, а друга да се ураде потпорни зидови са шиповима. Пројектанти ће одлучити шта изабрати", навела је Саламадија.

Она је објаснила да ће се обустава саобраћаја обиљежити одговарајућом сигнализацијом, а поставиће се и гомиле шљунка као Физичке баријере, да би се спријечила евентуална вожња на сопствени ризик.

Становници Мјесне заједнице Јошаница мораће, као алтернативни правац, користити макадамски пут преко Цвилина и Устиколине, кроз Федерацију БиХ, са којег се укључују на магистралу Горажде - Фоча, чиме је укупна раздаљина од Јошанице до Фоче са седам повећана на 15 километара.

Саламадија је додала да ће службе за одржавање путева данас поправити макадамски пут до Цвилина, те да је са представницима Мјесне заједнице Јошаница договорен начин превоза ђака. "Ђачки аутобуси саобраћаће до клизишта, до којег ће родитељи довести дјецу, која ће пјешке прећи преко критичног дијела", рекла је она.