latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:42 | Аутор: Агенције

Напредна Српска: Подршка усаглашеној изјави Предсједништва БиХ

Странка Напредна Српска саопштила је да подржава усаглашену изјаву Предсједништва БиХ и сматра да је то важан корак који показује јединствену опредијељеност свих странака за пут БиХ у ЕУ.

"БиХ географски, културолошки и политички припада европском контексту и потребно ју је што прије интегрисати у европску породицу, због ње саме, али и Европске уније. Укључењем свих земаља региона биће успостављен трајни мир, безбједност грађана, стабилност и економски просперитет", наводи се у саопштењу.

Напредна Српска позива представнике политичких странака у БиХ да што прије формирају власт на свим нивоима, те да се озбиљно ухвате у коштац са нагомиланим проблемима који оптерећују БиХ.

"Апелујемо да сви политички актери у БиХ поново отворе `европски пут` овој земљи на начин да успоставе ефикасан механизам координације за који ми сматрамо да ће бити убрзан именовањем координатора за приступне процесе у Републици Српској и Федерацији БиХ који би експедитивније усклађивали преузете обавезе и заједнички координисали процес на нивоу цијеле БиХ", наводи се у саопштењу.

Напредна Српска апелује и да се спроведе одлука Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" како би БиХ могла поднијети кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

"Добијање статуса кандидата треба бити приоритетни циљ за новоформиране органе власти", наводе из ове странке.

Предсједништво БиХ 29. јануара усагласило је изјаву о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ на путу ка ЕУ.