latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:46 | Аутор: СРНА

НДП: Неформирање власти због неизбора Србина

Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић изјавио је данас да кључни проблем неформирања власти на нивоу БиХ произилази из чињенице да је блокиран избор потпредсједника Федерације БиХ из реда српског народа.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Он је рекао да је срамотна чињеница да је у ФБиХ, гдје према Уставу делегати из реда Срба у федералном Дому народа могу бити изабрани из реда српских посланика у кантонима, од 17 потребних делегата, "нахватано" свега 13.

Према његовим ријечима, то показује и манифестује етничку слику састава Федерације БиХ, у којој у 10 кантона није могуће имати 17 српских посланика.

Чавић је додао да томе треба додати и став ХДЗ-а БиХ који инсистира да нема формирања Савјета министара БиХ без именовања и избора предсједника ФБиХ и федералне Владе.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да НДП подржава изјаву Предсједништва БиХ о европској опредијељености БиХ, додајући да то уједно значи и тежак улазак у процес економских и социјалних реформи.

Чавић је рекао и да се НДП оштро супротставља продаји оружја у Украјину, те поручио да се не треба сврставати на једну страну у сукобу у тој земљи.