latinica  ћирилица
31/01/2015 |  15:30 | Аутор: Блиц

Нова љевица се шири Европом као вирус

Побједа Ципраса у Грчкој покренула је љевичарски талас широм Европе, па се тако данас у Мадриду на скупу подршке Подемосу очекује 50.000 људи.

Странка крајње љевице позвала је да им се што више људи прикључи у краткој шетњи центром Мадрида као симболичном бунту против незапослености, будући да је из истог разлога на истом мјесту прије четири године одржан протест када је широм Шпаније шетало чак девет милиона људи.

Ово ће уједно бити и прво велико окупљање присталца љевице у главном граду јер су се скупови до сада организовали у Севиљи, Валенсији и Барселони.

Харизматични лидер Подемоса Пабло Иглесијас позвао је Шпанце да не носе страначке симболе већ да дођу “онакви какви јесу како би се зауставило политичко раслојавање“.

Иглесијас и Подемос отворено су у Валенсији прославили побједу грчке Сиризе ослањајући се на исту реторику, односно подижући глас против мјера штедње и, како кажу, њемачке колонизације југа Европе.

Његова антикапиталистичка партија тренутну власт у Шпанији сматра диктатуром, најављујући сарадњу са свим љевичарским покретима у циљу рушења тренутног финансијског и политичког европског миљеа. Очекује се да на скуп у Мадирд дођу Шпанци из цијеле земље.