latinica  ћирилица
31/01/2015 |  20:50 | Аутор: klix.ba

Сјеверна Кореја увела обавезан војни рок за жене од 17 до 20 година

Сјеверна Кореја уводи војни рок за младе жене с циљем да ојачају оружане снаге ове земље, казао је извор из ове државе.

Аплицираће жене од 17 до 20 година, а отворени су и мобилизацијске канцеларије у свакој провинцији и граду. У току је имплементација.

"Прошле године примили смо наредбе за све жене које су завршиле средњу или високу школу да се пријаве за служење војног рока. Прелиминарна истраживања и тестирања су обављена и отворене су канцеларије. Служење војног рока жена треба почети у априлу", рекао је извор из Сјеверне Хамкyунг провинције.

Тестирањима се утврђује да ли постоје физички проблеми или да ли кандидат болује од заразних болести. Минимална висина тражена за жене које ће служити војни рок или бити запослене у војсци је спуштена на 142 центиметра 2012. године, али ово правило није стриктно.

До сада су жене у Сјеверној Кореји служиле војску на волонтерској бази, док је војни рок био обавезан само за мушкарце. Све жене/дјевојке које су матурирале имају рок до априла да се пријаве, док оне које већ раде а имају мање од 20 година имају рок до августа. Очекује се да жене неће служити исти временски период као и мушкарци.

Док мушкарци имају обавезни војни рок 10 година, код жена је он лимитиран до 23. године, што значи да ако почну служити војни рок у 17. години њихова служба траје само пет година.

Војска се нада да ће овако мотивирати и ојачати своје редове те смањити стопу смртности дјеце и смањену стопу рођења.

Извор је рекао и да се на факултет неће моћи уписати жене које нису одслужиле војни рок, а изузетак су само изузетно талентовани студенти из посебних школа. Ова одлука забринула је нацију ове врло тајанствене земље јер су жене кључни хранитељи својих породица које раде разне врсте послова.