latinica  ћирилица
31/01/2015 |  21:27 | Аутор: Б92

Џихадисти ИД погубили и другог јапанског таоца

На ЈуТјубу је објављен видео погубљења јапанског новинара Кенџија Гота, јавиле су агенције.

Јапанска влада је саопштила да ради на верификацији аутентичности снимка на коме се види његово погубљење. 

На снимку који траје 67 секунди, Јапанац је обучен у наранџасту затворску униформу, а послије кратког говора ножем га је убио маскирани џихадиста.

“Јапанској влади, ви, као и ваши глупи савезници из сатанистичке коалиције још нисте разумјели да смо ми Исламски калифат са ауторитетом, да смо ми војска жедна ваше крви“, рекао је џихадиста.

Гото је заробљен заједно са Харуном Јукавом, који је убијен 24. јануара. Влада Јапана је успјела да ступи у контакт са џихадистима, али до договора није дошло.

“Абе, због твоје одлуке да учествујеш у рату у ком твоји савезници неће побиједити, овај нож неће заклати само Кенџија, он ће носити покољ гдје год налетимо на ваше људе. Па, нека ноћна мора за Јапан почне“, рекао је џихадиста и убио Готоа.

За сада нема информација о судбини јорданског пилота Муда ал-Касасибе, који се такође налази у заробљеништву.

За разлику од претходних случајева, када џихадисти нису хтјели да преговарају о пуштању заробљеника, Гото је био на корак од слободе. Џихадисти су тражили размјену, захтијевали су да се из јорданског затвора пусти једна терористкиња, одговорна за масакр у Јордану 2005. године, а том приликом је требало да буде ослобођен и заробљени пилот.

Џихадисти су у неколико наврата мијењали услове преговора, по хапшењу двојице Јапанаца тражили су 200 милиона долара за њихову слободу, да би послије убиства Јукаве затражили размјену.