latinica  ћирилица
03/02/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Добој - "Далековод" у стечају

Привредни суд у Добоју донио је одлуку о стечају добојске Творнице конструкција и стубова "Далековод" Буковица Мала, која послује у саставу загребачке компаније "Далековод" у чијем је власништву више од 97 одсто капитала.
Добој- "Далековод" у стечају - Фото: СРНА
Добој- "Далековод" у стечајуФото: СРНА

Привремени стечајни управник Милан Ковачевић рекао је да ово предузеће није у стању да настави са радом тако да ће се примијенити само пасивна страна стечаја, односно рјешавање статуса обавеза.

Ковачевић је на данашњем састанку са радницима рекао да је рано да се изјасни о укупним потраживањима, али да су она на нивоу вриједности имовине акционарског друштва "Далековод" Буковица Мала која износи од 8 до 10 милиона КМ.

Према његовим ријечима, проблем усложњава чињеница да се производни комплекс простире на око 10 хектара, од чега "Далеководу" припада 5,7 хектара а остатак предузећу "Циндал", који није завршио инвестицију изградње, а привредни капацитет се третира у цјелокупној фази од производње конструкција до цинчања као завршног дијела.

Ковачевић је оцијенио да је апсурд и да један хипотекар располаже машинама, а други објектом у коме се машине налазе.

"Са јучерашњим отварањем стечаја, свих 140 радника који су били у стању чекања упућује се Заводу за запошљавање, за шта је већ припремљена одговарајућа документација о потраживањима радника која су објављена на огласној табли код портирнице", навео је Ковачевић.

Објаснио је да су потраживања радника око два милиона КМ, тј. девет плата који припадају радницима који су дочекали стечајни период, а сва остала потраживања се дијеле пропорционално маси исплатних средстава која ће се остварити продајом или стратешким партнерством. Он је истакао да су најтежи исплатни ред хипотекарна средства која чине већину имовине фабрике и која имају приоритет у односу на прва два.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић рекао је да ће радници по уручењу рјешења о престанку радног односа бити упућени на биро рада гдје ће остварити право на здравствено осигурање.

Према његовим ријечима, Завод за запошљавање Српске ће у сљедећој фази послати захтјев Влади Српске да се за раднике уплати један одсто за незапосленост.

На данашњем информативном састанку дошло је и до међусобних оптужби чланова два синдиката који дјелују у "Далеководу", у вези са одговорношћу и нелегалној продаји имовине предузећа у предстечајном поступку.

Управа "Далековода" предала је 28. априла прошле године Привредном суду у Добоју приједлог за отварање стечајног поступка. Већински власник из Загреба одлуку је образложио да би у фази реконструкције матичне фирме, трошкови пословања, те дугови "Далековода" из Добоја настали од 2009. године до 2012. године били превелики за наставак производње.