latinica  ћирилица
13/02/2015 |  15:00 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Подршка европском путу БиХ, али не и преносу надлежности (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је, да према ономе што је чула из медија, из експозеа кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, подржава јачање европског пута БиХ, стабилизацију економских и свих других прилика, али да јој се не свиђа прича, за коју не мисли да се баш могу градити партнески односи, о успостављању институција на нивоу БиХ за које се зна да су у надлежности ентитета.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Ако говоримо о аграру на нивоу БиХ, ако говоримо о екологији, односно заштити животне средине, онда могу да поручим да су то искључиво надлежности Републике Српске и у том смислу није могућа сарадња", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да подржава јачање сарадње у различитим областима, али да формирање Агенције за мала и средња предузећа и Фонда за подршку привреди на нивоу БиХ, које предлаже Звиздић, није компатибилно са програмом рада Владе Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да се Влада Републике Српске искључиво придржава Устава и уставних надлежности и да у пуном капацитету реализује своје надлежности.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је 11. фебруара именовање Дениса Звиздића за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Звиздић је тада поднио је експозе у којем је као приоритете навео ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању и стварање услова за стицање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ.