latinica  ћирилица
19/02/2015 |  17:41 | Аутор: РТРС

Ускоро потписивање уговора Српске са Русијом о испоруци гаса (ВИДЕО)

Гасовод, који би руски гас допремао јужном рутом до Западне Европе, избјегавајући Украјину – све је извјеснији. Током недавног боравка у Будимпешти, руски предсједник Владимир Путин наговијестио је да би алтернативни правац ишао према Турској, заобилазећи Бугарску, а у Европу би стизао преко Србије и Мађарске.

Како је нашој телевизији потврђено, и Република Српска би била прикључена на ову трасу. А да преговори још постоје, потврдио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик. У Санкт Петербургу би у наредних 10 дана и званично требало да буде потписан уговор са Русијом о директној испоруци гаса Српској.

Опструкције које су имале више везе са политиком него енергетиком, довеле су до замрзавања пројекта Јужни ток али идеја о довођењу руског гаса, преко западног Балкана до Западне Европе, никада није напуштена, кажу наши саговорници. Република Српска комуникацију са руским Газпромом никада није ни прекидала.

- Индиректне поруке имао, директних саопштења немамо. Очекујем да се ће на, један или други начин изнаћи рјешење за гасификацију Републике Српске, истакао је Слободан Пухалац, директор компаније Гас-Рес.

И у Представништву Републике Српске у Москви кажу да су упознати са новом идејом као и да се воде преговори Москве и Брисела о овој теми. Потврђују да би, ако дође до реализације пројекта, траса новог гасовода, једним дијелом пратила руту предвиђену за Јужни ток. И то у дијелу кроз Црно море, али би, умјесто у Варни у Бугарској, завршила на турско-грчкој граници.

- У ствари да се направи гасни хаб на граници између Турске и Грчке и да би сви заинтересовани који би хтели да добијају гас да се прикључе на тај хаб на граници, рекао је Душко Перовић, шеф представништва Републике Српске у Москви.

Предвиђено је да се до Турске положе четири цијеви гасовода, од којих ће само једном долазити гас за потребе Турске. Преостале три цијеви користиће се за гас чије је крајње одредиште Европа. Исти обим транспорта био је планиран и за Јужни ток, једина разлика је у траси која сада заобилази Бугарску.

- Та траса би ишла преко Грчке и Македоније, на југ Србије на па север горе. Наравно и ми би били на тој траси. То је сад само питање времена и како ће се договорити, додао је Перовић.

Идеја постоји, али је питање ко ће финансирати изградњу овог гасовода, каже за нашу телевизију, директор Националног института за енергетику из Москве Сергеј Правосудов и додаје да Европа не жели да инвестира са Газпромом али би врло радо да контролише гасовод.

- Проблем је што Европска комисија сматра да транзит руског гаса кроз Украјину није угрожен. Очигледно је да то није истина. У Украјини је рат и држава је банкротирала, нагласио је Сергеј Правсудов, директор руског Националног института за енергетику.

Са или без Јужног, турског или неког трећег тока, процес гасификације Републике Српске се наставља. Посао снабдијевања гасом без посредника, договорен у септембру са представницима Газпрома у Москви, ових дана улази у завршну фазу.

- Након потписивања основних услова у септембру, које је потписала предсједница Владе у Москви, парафиран је детањни уговор а званично потписивање је у наредних 10-так дана, додао је Пухалац.

Наредни корак је, каже Пухалац, изградња фабрике за компримовање гаса, за шта већ постоје заинтересовани инвеститори. Разговарано је и са Србијагасом о могућем повећању капацитета постојећег гасовода Батајница-Шепак, који се тренутно користи са око 20 одсто капацитета. То је основа, додаје Пухалац, на којој ће се радити и гасификација Бијељине.