latinica  ћирилица
20/02/2015 |  07:55 | Аутор: РТРС

Након хапшења селефија, РТРС у Великој Кладуши и Бужиму (ВИДЕО)

Дан након хапшења 7 несуђених џихад путника за Сирију, екипа наше Телевизије обишла је Велику Кладушу и Бужим. Из ових општина у посљедњих неколико мјесеци све више људи одлази на сиријско ратиште.
Одлазак екипе у Велику Кладушу и Бужим - Фото: РТРС
Одлазак екипе у Велику Кладушу и БужимФото: РТРС

За одлазак на ратиште углавном се регрутују млади, који немају ратног искуства. На њихове одлуке, да се придруже терористима Исламске државе, пресудан утицај имају проповједници тзв. селефијског ислама. 

Молитви у подне у великокладушкој градској џамији, свакодневно присуствују и припадници селефијског покрета, чије су учење у БиХ током рата донијели муџахедини. Иако је у посљедњих неколико мјесеци, више њих отишло у Сирију или су ухапшени у покушају одласка на ратиште, у Кладуши о њима мјештани изгледа ништа не знају.

У великладушком засеоку Икићи све већи је број младих људи који одлазе пут сиријског ратишта. Алија Кесеровић отишао је на сиријско ратиште прије мјесец дана, а у кући изнад његове, његов комшија Мерим Кесеровић је ухапшен прије два дана.

У дому деветнаестогодишњег Мерима Кесеровића, који је ухапшен на путу ка Сирији, екипа РТРС-а није дочекана добродошлицом.

На бољи пријем нисмо наишли ни у кући Алије Кесеровића, који је на сиријском ратишту већ мјесец дана. Његов брат Муџахид није желио пред камеру. Ипак, каже да није "баш у томе свему и да га то не занима". Не жели да разговара ни о томе да ли му се брат јавља.

Комшије Кесеровића су ипак рјечитије. Не слажу се са њиховим одласцима у Сирију. Нема сумње, истичу, да су млади Бошњаци из њиховог села предмет нечије манипулације.

Комшија Мухамед Кесеровић каже: "Њих неко фила. Ко их фила ја не знам?! То треба да се види ко фила ту дјецу, јер нико није отишао у рат ко је био у Босни у рату, ко је видио шта је рат, а они од рата не знају ништа.

И док припадници вехабијског покрета позивају младе људе да живот положе за ислам, па било то и у далекој Сирији, сљедбеници овдашњег ислама сматрају да се тако не може угодити Богу. Да оваква упозорења у Кладуши и Бужиму не падају баш на плодно тло, показује и примјер имама Селведина Бегановића. Ни до сада нападачи на њега нису пронађени.