latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:01 | Аутор: СРНА

Београд- Похвале Вишеграду на Сајму туризма

Вишеград са Андрићградом постао је туристичка топ-дестинација не само Републике Српске, него цијелог региона, изјавила је директор Туристичке организације Вишеграда, Оливера Тодоровић, на 37. Међународном сајму туризма у Београду.
Београд: Сајам туризма - штанд Републике Српске - Фото: СРНА
Београд: Сајам туризма - штанд Републике СрпскеФото: СРНА

Вишеград, који је на Сајму представљен на изложбеном простору Републике Српске на Београдском сајму, од прошле године постао је магнет за туристе, не само са простора бивше Југославије, већ и из цијеле Европе и свијета, истакла је Тодоровићева.

Андрићград је стјециште културе и умјетности, а током цијеле године привлачи туристе својим бројним садржајима, од којих је неке могуће видјети само на том мјесту.

"Вишеград је повезао културну и духовну страну. Имамо везу између моста, задужбине везира, коју је Иво Андрић прославио широм свијета, а Емир Кустурица, вратио дуг и нобеловцу и великом везиру", оцијенила је Тодоровићева.

Туристичка организација града Источно Сарајево први пут се на Сајму туризма у Београду представља на засебном штанду, на којем је посјетиоцима изложена туристичка понуда Олимпијског центра Јахорина и Удружења хотелијера Јахорине.

Директор те организације Бранка Спасојевић рекла је да је ове године, осим актуелне зимске туристичке сезоне на Јахорини и Требевићу, која даје одличне резултате, представљена и комплетна, богата, туристичка понуда олимпијске љепотице током љетне сезоне.

Жарко Вице, из ТО Требиње, навео је да је Сајам туризма у Београду изузетно важан за тај град, имајући у виду да туристи из Србије чине 50 одсто свих иностраних туриста у Требињу, а на свом штанду представили су смјештајне капацитете, винарије, ресторане, спортска друштва и изузетно богато културно-историјско насљеђе.

Истичући да Требиње постаје све препознатљивије туристичко одредиште у региону, Вице је рекао да вински туризам у посљедње вријеме добија на замаху, а међу винским подрумима, десет њих стекло је озбиљне услове за рад са туристима и туристичким групама.

Планине, ријеке и рафтинг повезали су општине Фоча у Српској и Плужине у Црној Гори, које су са заједничким, прекограничним туристичким производом, наступиле на посебном изложбеном штанду.

Замјеник начелника општине Фоча, Раденка Срндовић, рекла је да двије општине већ другу годину заредом представљају туристичку понуду на Београдском сајму туризма и то у оквиру пројекта "Одрживи прекогранични развој општина Фоче и Плужине".

"Обје општине имају специфичан туристички производ, а то је рафтинг ријеком Таром, Фочом и Дрином, национални паркови Сутјеска и у Црној Гори Дурмитор, нас чини на неки начин јединственим регионом и подручјем, тако да је било врло практично да на овом сајму наступимо заједно и са заједничком туристичком понудом", рекла је Срндовићева.

Рафтинг, планинарење, параглајдинг, еко и етно понуда, бањски центри, национални паркови, зимски туристички садржаји, као и туристичка дешавања и манифестације са цијелог подручја Српске представљени су на заједничком штанду РС у организацији Представништва Републике Српске и ТОРС.

Ту су се представиле и локалне туристичке организације - Бањалука, Приједор, Бијељина, Вишеград, Козарска Дубица, Лакташи, Власеница, Теслић, Зворник, Билећа, Гацко, Милићи, Бања Врућица, "Винарија Вукоје", Сеоско домаћинство "Бањац" из Козарске Дубице, Етно село "Љубачке долине" из Бањалуке, Етно село Станишићи, као и туристичка агенција "Енцијан".