latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:26 | Аутор: РТРС

Састав Савјета министара БиХ биће објављен у недјељу

Коалициони партнери на нивоу БиХ- СДА, ХДЗ БиХ, ДФ и Савез за промјене и даље не желе да објелодане договоре у вези с расподјелом позиција у Савјету министара БиХ. У недјељу је, како кажу, све бити познато.

У медијима у ФБиХ  спомињу се имена која би могла бити на списку Дениса Звиздића. Из СДА би требало да у министарство правде засједне Алма Чоло, која је, између осталог, била један од кандидата за судију Уставног суда Федерације. СДА би припало и Министарство цивилних послова с Адилом Османовићем на челу, актуелним министром за избјеглице и расељена лица у Влади Федерације. За ово  Министарство заинтересован је и ХДЗ БиХ.

Уколико ХДЗ БиХ одустане од Министарства цивилних послова, припашће му Министарство одбране. На челу Министарства финансија и трезора могао би доћи ХДЗ-ов Вјекослав Беванда, актуелни предсједавајући Савјета министара БиХ. Дамир Љубић могао би и у новом мандату  на остане на истој позицији  министра за људска права и избјеглице.

Демократској фронти припашће једно министарство - Министарство саобраћаја и комуникација и двије или три позиције замјеника министра.

Савез за промјене планира да на мјесто министра спољне трговине и економских односа постави СДС-овог Мирка Шаровића. Актуелни директор Службе за послове са странцима БиХ Драган Мектић могао би доћи на чело министарства безбједности, док би дипломатију могао водити ПДП-ов Игор Црнадак.

Коалициони партнери најављују како ће имена нових министара објелоданити у недјељу.