latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Брисел: Кључни разговори еврозоне о грчком зајму

Министри финансија земаља еврозоне припремају се за трећи, кључни састанак у Бриселу у покушају да ријеше проблем исплате помоћи Грчкој.

Атина је доставила приједлог о продужењу позајмице еврозоне за шест мјесеци умјесто обнављања постојећег програма, који је повезан са оштрим мјерама штедње.

Њемачка је јуче одмах одбацила тај приједлог, а грчки премијер Алексис Ципрас увече је разговарао 50 минута са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Један званичник Владе Грчке рекао је да је разговор био "конструктиван" и да је вођен у правцу проналажења узајамно корисног рјешења за Грчку и еврозону.

Други извор из Владе рекао је да министри финансија еврозоне могу да "узму или оставе" приједлог Атине.

Грчки парламент данас ће гласати о серији приједлога социјалних реформи које излазе из оквира програма примања финансијске помоћи.

Италијански премијер Матео Ренци у међувремену је разговарао са Ципрасом и предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером у покушају да се постигне договор, изјавио је извор из Владе Италије.

Дописник Би-Би-Сија из Атине каже да брзо одбацивање грчког приједлога од стране Њемачке указује на "раздор између Брисела и Берлина на највишем нивоу".