latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Игор Лукшић кандидат за шефа УН?

Потпредсједник Владе и шеф дипломатије Црне Горе, Игор Лукшић, најозбиљнији је кандидат да у име Црне Горе буде предложен за новог генералног секретара Уједињених нација.
Игор Лукшић - Фото: СРНА
Игор ЛукшићФото: СРНА

Информацију о могућој кандидатури Лукшића објавио је подгорички дневник "Дан" позивајући се на изворе у дипломатским круговима.

Имајући у виду да се избори одржавају тек наредне године, из Министарства спољних послова и европских интетграција је саопштено да ће Црна Гора благовремено донијети одлуку о томе да ли ће имати свог кандидата, или ће подржати другог.

Коначну одлуку о кандидатури Влада Црне Горе ће донијети на основу резултата лобирања код држава из окружења.

Међутим, према сазнањима Дана, поједине црногорске дипломате у западним престоницама већ "испитују терен" да ли постоји подршка за, евентуалну, Лукшићеву кандидатуру на мјесто генералног секретара Уједињених нација, које би 2016. године требало да припадне некој од источноевропских држава.

У црногорском МВПЕИ, ову информацију нису ни потврдили, нити су је демантовали.

Влада Црне Горе није расправљала на ову тему. Имајући у виду да се избори одржавају тек наредне године, Црна Гора ће благовремено донијети одлуку о томе да ли ће имати свог кандидата, или ће подржати другог. У том смислу, све остало су спекулације. Приоритети црногорске спољне политике првасходно су испуњавање обавеза из интеграционих процеса, као и даље јачање регионалне сарадње, навели су из тог ресора.

Лукшић је од 2010. до 2012. године обављао функцију црногорског премијера, а од повратка лидера ДПС-а Мила Ђукановића на премијерску функцију, на дужности је шефа црногорске дипломатије.