latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Оскари: Како би чланови академије гласали по други пут

Амерички часопис Холивуд рипортер обавио је анкету међу члановима Америчке филмске академије како би видио да ли би и данас свој глас дали за неке од филмова и глумаца који су ранијих година освојили Оскара.

Године 2006, драма о расизму "Судар" (Crash) Пола Хагиса преотела је Оскара за најбољи филм каубојској геј романси "Планина Броубек". Истраживање Холивуд рипортера, међутим показује да би у случају да се гласање данас обавља остварење Анга Лија лако однијело побједу, остављајући далеко иза себе не само "Судар", већ и остала номинована остварења - "Минхен", "Лаку ноћ и срећно" и "Капоте".

Прије 20 година, академија је Оскаром наградила филм "Форест Гамп", али његова сентименталност и упрошћена историја му данас не би донијеле побједу, већ би златна статуета припала "Бјекству из Шошенка", који је у међувремену постао култни филм.

Ни "Возећи госпођицу Дејзи", филм који је тријумфовао на додјели 1990, не би поновио успјех. Умјесто њега Оскара за најбољи филм подигли би продуценти драме "Моје лијево стопало" о умјетнику који болује од церебралне парализе, ког је маестрално овјековечио Данијел Деј Луис.

Слично би прошао и "Роки" који би трку изгубио не у корист "Таксисте", као што би многи очекивали, имајући прије свега у виду незаборавну глуму Роберта ДеНира, већ приче о истраживачком новинарству "Сви предсједникови људи".

Такође би се и "Спасавање редова Рајана" нашло испред "Заљубљеног Шекспира" - да се гласало данас, а не 1999.

За Маризу Томеи често са злобом кажу "да је тешко замислити да она има Оскара" - за споредну улогу у комедији (такође култној) "Мој рођак Вини" из 1992.

Али чињеница је да би чланови академије поново гласали за њу на уштрб "филмских громада" Ванесе Редгрејв, Џуди Денч и Миранде Ричардсон.

Ана Пакин је свог Оскара освојила када јој је било свега 11 година, за улогу у филму "Клавир", а поред ње су биле номиноване и Ема Томсон, Холи Хантер и Винона Рајдер. Ма колико биле познатије, ни данас не би успјеле да јој га преузму.

Овогодишња додјела Оскара одржава се 22. фебруара, а домаћин церемоније је глумац Нил Патрик Харис.