latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:38 | Аутор: СРНА

Чавара огорчен одлуком Владе ФБиХ о продаји 14 предузећа

Предсједник Федерације БиХ, Маринко Чавара, огорчен је тиме што федерална Влада на одласку доноси значајне одлуке, као што је одлука о продаји државног учешћа у 14 компанија.

- То су особе које задњих четири године глуме да су Влада Федерације, без обзира што немају никакав ни законски ни уставни темељ, ни легалитет ни легитимитет да проводе своју политику, о којој су грађани све рекли на изборима - рекао је Чавара.

Он је додао, да ће консултовати правне стручњаке о томе шта предузети како би се зауставило даље кршење правила понашања, устава и закона.

Говорећи о приватизацији јавних предузећа, Чавара је рекао да не треба извлачити никакве закључке из тога што је будући федерални премијер, Фадил Новалић, на консултативном састанку с њим споменуо да неће бити приватизовани Електропривреда БиХ и БХ телеком, а није споменуо Електропривреду ХЗ ХБ и ХТ Мостар.

- Наш став је, а вјерујем да ће то прихватити и наши партнери, да требамо донијети закон о јавном добру, којим би дефинисали који то удјели у јавним подузећима неће бити приватизовани, односно који ће остати у државном власништву, а шта ће бити приватизовано и на који начин - рекао је Чавара.

Влада ФБиХ дала је јуче сагласност на План приватизације и Финансијски план Агенције за приватизацију у ФБиХ за 2015. годину, којим су обухваћена предузећа за која су више пута објављивани јавни позиви за продају, у којима је државни капитал мањински, као и она која су у протеклом периоду негативно пословала и забиљежила евидентан пад капитала.