latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:54 | Аутор: Агенције

НСА и Британци украли код за шпијунирање мобилних телефона

Обавјештајне службе САД и Британије провалиле су у мрежу највећег свјетског произвођача СИМ картица, откривају нова документа које објављује Едвард Сноуден.

Обавјештајци су украли кодове који им омогућавају да широм свијета прислушкују мобилне телефоне.

Упад је извршила заједничка јединица америчке Агенције за националну безбједност (НСА) и британског Штаба за комуникације (GCHQ), безбједносне службе која се бави криптографијом, навео је веб сајт Интерсепт, који преноси дијелове повјерљивог документа GCHQ из 2010.

Обавјештајне агенције уз помоћ кључа за дешифровање могу да надзиру гласовне и дата комуникације не тражећи за то одобрење компанија за телекомуникације или страних влада.

У најважнијим "пробним" операцијама, GCHQ је у прва три мјесеца 2010. године успјела да украде кодове провајдера бежичних мрежа у Србији, Авганистану, Индији, Ирану, Исланду, Таџикистану и Јемену, али је забиљежила неуспјех у Пакистану.

ГЦХQ је пратила мејлове више од 150 људи, углавном запослених у кинеском гиганту "Хуавеи", али и у компанијама "Ериксон", "Нокија", "Јаху", "Гугл"...

"Гемалто", са сједиштем у Холандији, глобални лидер у дигиталној безбједности, производи чипове за мобилне телефоне и нову генерацију кредитних картица, а међу клијентима те компаније су "Ти-мобиле", "АТ&Т", "Спринт", "Веризон" и око 450 провајдера бежичне мреже широм свијета.

Компанија послује у 85 земаља и годишње произведе око двије милијарде СИМ картица.

"Интерсеп" наводи да "Гемалто" уопште није био свјестан упада у систем нити да су запослени у тој компанији били мета шпијунаже.

Извршни потпредсједник "Гемалта" Пол Беверли изразио је дубоку забринутост због тих навода.

"Сада је најважније да схватимо како се то десило како бисмо предузели све мјере да се то више не понови", рекао је Беверли "Интерсепту".