latinica  ћирилица
20/02/2015 |  12:26 | Аутор: СРНА

Човић: Нема Савјета министара БиХ без Владе Федерације

Нема реализације договора о Савјету министара БиХ без договора о Влади Федерације БиХ /ФБиХ/, изјавио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ, сматра да је потребно што прије успоставити нову власт, те додаје да ће разговори о формирању Савјета министара бити настављени у недјељу, 22. фебруара, у 16.00 часова.

"Сигуран сам да ће ХДЗ и странке окупљене око нас добити три министарска и четири замјеничка мјеста и једино што је данас сигурно јесте да имамо министарство финансија на нивоу БиХ, а све остало је у фази разговора", рекао је Човић у Мостару.

Он вјерује да ће у недјељу доћи до договора о формирању власти на нивоу БиХ.

"Сви смо рекли своје жеље и то је јасно. Свака од три стране требало би да добију по два, условно речено, мало значајнија министарства", рекао је Човић.

Идеја је, додаје он, да у недјељу, прије доласка високог представника Европске уније за спољну политику и безбједност Федерике Могерини буду завршени разговори око Савјета министара БиХ.

Човић каже да је долазак Могеринијеве у БиХ довољан показатељ и порука да је направљен искорак. "Управо због тога би жељели договорити извршну власт на нивоу БиХ", каже Човић.

Он наглашава да се поново отвара европски пут за БиХ. Човић сматра да ће Могеринијева након повратка у Брисел отворити споразуме који су замрзнути дуже вријеме.

"Ми би требали врло скоро, а то ћемо предочити у разговорима у понедјељак, покренути мноштво оних планова који се вежу за поједине нивое власти - социјална политика, економска политика, правна држава и друге ствари. Сви нивои власти би требали направити прецизне планове из којих би било јасно да ћемо најдаље у 2017. кредибилно аплицирати за статус кандидата у ЕУ", рекао је Човић.