latinica  ћирилица
20/02/2015 |  13:05 | Аутор: AFP

Жири Нобела за књижевност пријети избацивањем с листе

Објелодањивање имена писаца који су ушли у ужи избор за Нобелову награду за књижевност може да доведе до њихове дисквалификације за то престижно признање, изјавио је предсједник жирија, Петер Енглунд.
Медаља-Нобелова награда - Фото: AP
Медаља-Нобелова наградаФото: AP

- Постоје они који воле да се јавно хвале особама које су предложили - написао је на свом блогу Енглунд, који је уједно и стални секретар Шведске академије.

- То представља флагрантно кршење правила - истакао је он, додавши да жири располаже правом да дисквалификује поменуте кандидате.

- Није немогуће да се то деси неком од именованих писаца - напоменуо је Енглунд, наводећи да је "цурење" имена мотивисано интересима које није желио да прецизира.

Као и у случају Нобелове награде за мир, и у категорији књижевности веома је широка лепеза оних који могу да предложе кандидате, укључујући бивше лауреате, чланове Шведске академије, челнике националних књижевних друштава и академике из цијелог свијета.

За овогодишње додељивање Нобелове награде, у октобру, пријављено је 198 кандидата, од којих су 36 потпуно нова имена, казао је Енглунд.

По угледу на претходне године, и овог пута ће у априлу број кандидата бити сведен на 20 до 25, а у мају на свега пет, међу којима ће бити изабран овогодишњи добитник Нобела за књижевност.

Поједини писци, попут америчких романописаца Џојс Керол Оутс и Филипа Рота, али и Јапанца Харукија Муракамија, редовно важе за фаворите, мада нико досад није потврдио да су икада ушли у ужи избор.

Листа номинованих кандидата за Нобелову награду чува се у тајности током 50 година.