latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:04 | Аутор: Агенције

Тирам: Челзијеве расисте пред суд (ВИДЕО)

Некадашњи француски фудбалер Лилијан Тирам вјерује да навијачи Челзија, који су на расној основи малтретирали црног човјека у метроу, треба да одговарају пред судом.

Подсјећамо, тридесеттрогодишњи Сулејман био је жртва расистичког напада у уторак уочи прве утакмице осмине финала Лиге шампиона против Пари Сен Жермена.

Аматерски видео снимак показао је групу навијача Челзија како спречавају тамнопутог мушкарца да уђе у препун париски метро, а затим се чуло скандирање "Ми смо расисти и то нам се свиђа".

"Ово је био веома насилан чин. То је насиље против хуманости. Имате људе који вам кажу да вас не знају, али вам оспоравају било каква права, Зашто? Зато што сте црни", рекао је за АФП бивши фудбалски репрезентативац Француске, који је на Мундијалу 1998. освојио титулу првака.

Четрдесеттрогодишњи Тирам сматра да неки људи имају "комплекс супериорности који је наслијеђен из прошлости".

"То се догађа свакодневно", рекао је Тирам.

Бивши дефанзивац Јувентуса и Парме сматра да је изостала реакција париског метроа РАТП у којем се догодио расистички напад.

"То је неприхватљиво. Да неко то није снимио, нико о томе не би данас ни причао", оцијенио је Тирам.

Амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а такође је критиковао и бившег тренера Милана Арига Сакија који је у понедјељак оцијенио да у италијанском омладинском фудбалу "има много црнаца".

"Има људи који говоре расистички, мада тврде да нису расисти. Не можете некоме да ускратите право на стан, или да га спријечите у напредовању на друштвеној љествици јер вам се не свиђа његова боја коже, пол или сексуално опредјељење", истакао је Тирам, који је родјен у Гвадалупеу.

Челзи је након опште осуде на коју је наишло расистичко понашање навијача саопштио да ће покренути истрагу против хулигана и да су они суспендовани до даљњег.

Жртва расистичког напада је у међуврамену поднио кривичну пријаву фреанцуској полицији у којој захтјева да се починиоци казне.