latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:08 | Аутор: СРНА

Глухаковић и Љајић о приоритетима трговине

Министар трговине и туризма Републике Српске, Предраг Глухаковић, и министар туризма, трговине и телекомуникације Србије, Расим Љајић, договорили су формирање радних група које ће у наредна два мјесеца дефинисати приоритете будућег заједничког рада у области заштите потрошача и конкуренције, као и у области робних резерви.
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма у Влади РС - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма у Влади РСФото: СРНА

- Ми ћемо након два мјесеца установити редовне састанке на којима ћемо разматрати шта се учинило по овим темама које смо дефинисали као важне и приоритетне за једно и друго министарство - изјавио је министар Љајић у Београду.

Подсјетио је да два министарства имају потписан протокол о сарадњи у области трговине, као и посебан споразум о сарадњи у области туризма, па је циљ данашњег састанка био да се размотри како учинити те споразуме оперативним и у једној и другој ообласти.

У дијелу састанка који се односио на туризам, према Љајићевим ријечима, разговарано је о томе на који начин Србија и Република Српска могу креирати заједнички туристички производ. Истакао је да су Србија и Република Српска и БиХ појединачно мала тржишта, и да стога морају да удруже капацитете са свим земљама региона, да би са једне стране привукли инвестиције, а са друге стране што већи број иностраних туриста.

Министар Глухаковић је рекао да је разговарано о врло важном питању - компанијама из Србије које су своје пословање преселиле из Републике Српске у Федерацију БиХ.

- Договорили смо се да ћемо појединачно обавити разговоре са тим фирмама и наћи рјешење, а имамо и информацију да су се неке вратиле у Републику Српску - рекао је Глухаковић.

Он је најавио да ће бити сачињен акциони план за сарадњу два министарства у ресору трговине и туризма, те да је једно од важних питања проток робе преко границе.

Глухаковић је истакао, да Српска намјерава да се користи искуствима Србије у европским интеграцијама, али и током припреме реформских закона, имајући у виду позитивне резултате Србије у реформском процесу у протеклих годину дана.

- Ми желимо да робне резерве у Републици Српској буду у саставу Министарства трговине и туризма, и надам се да ћемо том трансформацијом, односно измјеном закона у наредном периоду, завршити ту причу, да бисмо могли имати чвршћу сарадњу са Министарством Србије и обезбиједити већу сигурност - рекао је Глухаковић.

У области сарадње у туризму, Глухаковић је рекао да ће настојати да рафтинг буде један од првих заједничких туристичких производа Републике Српске и Србије, и изразио заинтересованост да Српска учествује са Србијом на сајмовима туризма у иностранству.