latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Сњежне мећаве захватиле Израел, Јордан и Либан

Сњежне мећаве захватиле су Израел, Јордан и Либан, па су услиједили апели грађанима да остану код куће, јер су залеђене улице блокиране.
Сњежно невријеме на Блиском истоку - Фото: AP
Сњежно невријеме на Блиском истокуФото: AP

У Јерусалиму је нападало 25 центиметара снијега током ове друге велике мећаве ове зиме. Школе су данас затворене и локални аутобуси не могу да саобраћају по уобичајеном распореду. Два главна аутопута који воде у Јерусалим, град чија надморска висин достиже 795 метара, су затворене у оба правца. Мало возила се може видети на залеђеним улицама, осим кола хитне помоћи и оних који имају погон на четири точка.

"Пуно снијега је пало у Јерусалиму, око 25 центиметара до сада и наставиће да пада током дана," саопштио је прогностичар Ринат Рехамин из израелског Метеоролошког сервиса за јавни радио.

Трг на коме се налазе џамије Ал Акса и Купола на стијени је покривен залеђеним снијегом, а палестинска дјеца се тамо грудвају. Снијег је такође прекрио окупирану Западну обалу и палестинске власти су савјетовале људима да не возе, па чак ни да не излазе напоље, осим ако је то пријеко потребно, сугеришући људима да остану код куће, преноси АФП.

Армија је у приправности да помогне цивилима у најзабаченијим предјелима. Претходно је децембру Јерусалим захватила највећа сњежна олуја послије више деценија.

У сусједном Јордану већина путева је блокирана, укључујући и оне у престоници Аману. Власти су упозориле ставновнике да не напуштају своје домове.

У Либану је снијег пао у дијеловима земље надморске висине преко 200 метара, а у Бејруту је падао град, саопштио је либански Метеоролошки сервис.