latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:16 | Аутор: Агенције

Званично о "Шајкашу": Ђаци "колективно хистерични"

Ученици ОШ "Исидора Секулић" у Шајкашу масовно су се онесвијестили 10. фебруара због "колективне несвјесне психосоматске реакције", како званично гласи дијагноза коју је објавило Министарство просвете.

Министар просвете, Срђан Вербић, истакао је да су стручњаци урадили свој посао, одбацили могуће узроке несвјестице око којих се спекулисало, али да остаје извјесна нелагода јер до сада у пракси није било оваквих ситуација, што, како каже, стручњаке оставља немоћним.

Дефинишући дијагнозу због које су дјеца пала у несвијест стављена је тачка на мистерију која је трајала скоро десет дана, пошто ни љекари ни полиција нису успјели да утврде шта се десило са 44 ученика ове школе.

Са друге стране, чињеница је да у цијелом овом случају недостају неке информације. Јер, ако је двадесеторо дјеце задржано у болници онда би љекари требало да знају зашто су их задржали.

Професор физичког сматра да су се дјеца вјероватно онесвијестила од умора, па је последњих дана поведена расправа о томе да ли је школски план и програм преопштиран и исувише стресан.

Министар Вербић признаје да није направљен добар баланс између времена које дјеца проводе у школи и градива које треба да савладају.

"Није добро да сваки контролни буде стрес, то је провера знања на основу чега се извлаче поуке шта треба променити. Имамо много тога што демотивише ученике. Такође, присутан је и сталан проблем кампањског учења", изјавио је он.

Шајкашки основци од данас су кренули у школу. Од свих релевантних институција затражено је званично мишљење, као и писане изјаве, па су стога, кажу у Министарству просвете, испуњени сви услови за безбједан полазак ђака у школу.

Због узнемирености родитеља, истрага ће бити настављена, а родитељи су добили и упутство са препорукама како да се понашају у случају психолошко-кризних ситуација.