latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:37 | Аутор: Мондо

Нуркић поново критикује Кошаркашки савез БиХ

Кошаркаш Денвер Нагетса Јусуф Нуркић упутио је писмо Амбасади САД у Босни и Херцеговини, у којем критикује рад Кошаркашког савеза БиХ у вези Омладинске лиге.

Писмо, које су пренијели сарајевски медији, објављујемо у цјелости.

"Одушевило ме је и импресионирало кад сам сазнао да Амбасада САД у БиХ и УСАИД помажу развоју кошарке у БиХ и финансирају јуниорску, кадетску и пионирску Лигу младих, коју организује Кошаркашки савез БиХ, поготово кад сам сазнао да је позив за ту лигу у пионирској конкуренцији добила и екипа за коју наступа много играча из мог родног мјеста и коју води мој први тренер.

Због тога сам, током недавног боравка у БиХ, покушао ступити у контакт са представницима УСАИД-а како бих се договорио да моји пријатељи из Денвер Нагетса и ја донирамо награде најуспјешнијим такмичарима Лиге младих (потписани дресови, лопте и слично).

Међутим, у међувремену сам добио информације, које су ме, ако су заиста тачне, јако разочаравајуће, а то је да се средства, која је осигурао и УСАИД, троше самовољно и на нетранспарентан начин, јер не могу другачије протумачити самовољу појединаца из организационих структура такмичења који су по властитом нахођењу и без ваљаних критеријума одређивали листе клубова за Лиге младих.

Сазнао сам и да је екипа мог бившег тренера, иако прва у кантоналном такмичењу и првобитно позвана у лигу, накнадним кројењем листе изостављена из пионирске лиге зарад нечијих приватних интереса. Сазнао сам да је изостављена и група других екипа иако су заслужиле пласман у Лигу младих.

Ако је све то тачно, апелујем да Ви, Амбасада и УСАИД, који финансирате такмичење, контролишете трошење новца и спријечите да се такве ствари дешавају. Посебно ме је разочарало кад сам чуо да је лаж да је Лига младих бесплатна, као што рекламирају појединци из кошаркашких кругова у БиХ.

Без обзира што су осигурани новци за путне трошкове и судије, а екипе су дужне осигурати дворане, екипама се додатно наплаћује по 1.000 марака котизације, што је укупно 30.000 марака.

Стога сумњам да се из новца који Ви дајете, уопште не финансира лига, већ да група људи који држе одређене позиције користи Ваш новац, без Вашег знања, у сасвим друге сврхе, а да се лига практично финансира из котизација.

Зато апелујем, да и у Вашем интересу, као и интересу кошарке у БиХ, а нарочито младих људи који се баве овим предивним спортом, испитате како се троши новац који дајете у туђе руке и како се на крајње упитан начин позивају клубови за учешће у лиги.

Позивам Вас да преиспитате сарадњу са онима који, између осталих, и Ваше добре намјере и поступке користе искључиво за властите интересе. Такође, апелујем да наставите подржавати кошарку у БиХ, у мени ћете и Ви и сви који желе добробит нашег спорта увијек имати великог савезника. Будите слободни да ме контактирате за сваку акцију за коју сматрате да је моја подршка потребна.

Очекујте да ћу учинити све што је у мојој моћи да помогнем развоју бх. кошарке, а посебно младима, јер из властитог искуства знам колико је та подршка неопходна.

С поштовањем,

Јусуф Нуркић".