latinica  ћирилица
20/02/2015 |  15:15 | Аутор: СРНА

"Дамаск 3": Тужилаштву предата још два лица

Лица чији су иницијали Х.Е. и М.Т, која су ухапшена у оквиру оперативне акције "Дамаск 3", након криминалистичке обраде предата су Тужилаштву БиХ на даље поступање, саопштено је из Сипе.
СИПА - хапшења због довођења у везу са тероризмом - Фото: СРНА
СИПА - хапшења због довођења у везу са тероризмомФото: СРНА

"Криминалистичка обрада обављена је у службеним просторијама Сипе, уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, а предати су у послијеподневним часовима Тужилаштву БиХ на даље поступање", наводи се у саопштењу.

Лица чији су иницијали А.И. и Р.И, Н.Х, М.К. и Е.Т, која су ухапшена у оквиру оперативне акције "Дамаск", након криминалистичке обраде предата су јуче Тужилаштву БиХ.

Припадници Сипе ухапсили су 18. фебруара шест лица и претресли објекте на шест локација на подручју Сарајева, Маглаја, Бужима и Велике Кладуше због довођења у везу са тероризмом, а у поподневним часовима на подручју Зенице ухапсили су још једно лице због сумње да је починило кривично дјело финансирања терористичких активности.

На подручју Сарајева ухапшена су лица чији су иницијали М.К. /19/, Н.Х. /29/ и Е.Т. /51/, а на подручју Маглаја и Бужима А.И. /23/, Х.Е. /34/ и Р.И. /62/.

Према наводима медија, ухапшени су Мерин Кесеровић и Невад Хушидић из Велике Кладуше, Един Табаковић из Сарајева, Рамиз и Алуадин Ибрахимовић, отац и син из Маглаја, те Хусеин Ердић из Бужима.

На подручју Зенице ухапшен је Мидхат Трако, због постојања основа сумње да је починио кривично дјело финанисирање терористичких активности.

Трако је, наводе федерални медији, надлежним органима познат од раније, након што су га 2004. године ухапсиле снаге тадашњег Сфора.

Ова лица осумњичена су за финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам, те кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Хапшења су извршена у оквиру наставка акције "Дамаск".